AMNIS Víztechnológia

Háztartási vízkezelés technológiái


Technológiáink

Háztartási méretű berendezéseinkben ugyanazokat a víztisztító technológiai megoldásokat használjuk, amelyeket a települések, ipari üzemek vízellátáshoz használnak világszerte. A háztartások kisebb vízigénye nem jelent kompromisszumot a vízminőségben. A Világ legjelentősebb gyártóitól származó alkatrészekből. Vezérlőszelepink az Egyesült Államokban készülnek, szűrőanyagaink és egyéb alkatrészeink is a legjobbak közül valók.

Két különböző célból telepíthetők a víztisztító berendezéseink:

  1. A bejövő vezetékes víz minőségét kell javítani, pl. lágyítani, klórmentesíteni, vastalanítani.
  2. Olcsó, saját kútból származó víz áll rendelkezésre, ebből kell ivóvizet készíteni.

Ioncserélő és szűrő berendezéseinket az ÁNTSZ Országos Közegészségügyi Intézete bevizsgálta és ennek alapján ivóvíz-biztonsági engedélyt kaptak.


Ioncserélő berendezések

Vízlágyítók

A berendezések ioncserével távolítják el a víz keménységét okozó kalcium és magnézium ionokat. A berendezés ioncserélő anyaga a használat során kimerül. A berendezés konyhasó tablettából regeneráló oldatot készít, ennek segítségével automatikusan regenerál, azaz visszaállítja az ioncserélő anyag kapacitását. A folyamat sok százszor megismételhető.

Idővezérelt kivitel: a felhasználó tudja beállítani a regenerálások időpontját.

Intelligens térfogatvezérelt kivitel: a vízlágyító megtanulja az Ön vízfogyasztási szokásait, és ennek megfelelően végzi a regenerálásokat.

A vízkeménység méréséhez tesztet biztosítunk.

CR töltetű berendezések

Különleges töltetű vízlágyító berendezések. A töltet egy lépésben távolítja el a víz keménységét okozó ionokat, a vasat, mangánt, ammóniát, szabályozza a pH-t. Bonyolult vízkezelő technológiai berendezés sort helyettesíthetünk egyetlen CR töltetű lágyítóval. A tölteten kívül a berendezés összes alkatrésze megegyezik egy vízlágyító alkatrészeivel.

Nitrátmentesítők

A víz nitrát tartalma káros az emberek, különösen a csecsemők egészségére. A nitrát speciális ioncserélő anyaggal eltávolítható a vízből. A berendezés ugyanúgy néz ki, mint egy vízlágyító, de a víz keménysége helyett a nitrátot távolítja el. Létezik olyan változat is, amelyik egyszerre végzi a vízlágyítást és a nitrátmentesítést.

Humuszmentesítők

A humusz oldható anyagai, a huminsavak sárgásbarnára színezik az ivóvizet. A humuszos víz fertőtlenítésekor rákkeltő anyagok keletkeznek. A huminsavak speciális ioncserélővel eltávolíthatók a vízből. A berendezés csak a töltetében különbözik a háztartási vízlágyítótól.


Töltetes szűrőberendezések

Vastalanítók

A vas egy része oldható formában, kétértékű ionként vándorol a felszín alatti vizekkel. Ha a kút ilyen vasas rétegből nyer vizet, akkor a felszínre hozott, levegővel érintkező kútvízben a vas lassan oxidálódik, kiválik. A képződő sárgásbarna vas-hidroxid megfesti a mosdót, kádat, ruhákat. A csövek belsejében lerakódó vas-hidroxid üledéken mikroorganizmusok telepszenek meg.

A vastalanító berendezések gyorsan oxidálják a víz vastartalmát és a képződő vas-hidroxidot kiszűrik. A szennyezés a szűrőtöltet szemcséinek felületén akad meg. A szennyezéssel telítődött szűrőanyagot a berendezés automatikus visszamosással tisztítja meg.

A berendezés főbb részei:

A vas oxidációjához adagoló berendezés is szükséges.

Katalitikus vas- mangántalanítók

A vas és a mangán gyakran együtt fordul elő a kútvizekben. A felszínre kerülő vízben a vashoz hasonlóan a mangán is oxidálódik. A keletkező igen finom eloszlású mangániszap barnásfekete színnel megfesti a vizet és a vele érintkező felületeket.

A mangán oxidációja és kiszűrése komolyabb feladat, mint a vas eltávolítása. Erre a célra katalitikus szűrőanyaggal üzemelő szűrőberendezést használunk. A katalitikus szűrőanyag megköti és oxidálja a mangánt. A keletkező mangán-dioxid iszapot a töltet kiszűri. A berendezés alkalmas az együtt előforduló vas és mangán eltávolítására is.

Hat különböző gyártmányú katalitikus szűrőanyag közül választjuk ki azt, amelyik az adott felhasználási helyen a legmegfelelőbb.

A vas és mangán oxidációjához a töltetet ivóvízkezelésben használatos oxidálószerekkel regenerálni kell. Folyamatos regenerálás esetén a berendezésre jutó vízbe egy adagolószivattyúval folyamatosan adagoljuk az oxidálószert. Szakaszos regenerálás esetében a szűrőtöltetet mossuk át időszakosan az oxidálószerrel. Az oxidálószer a regenerálásra teljesen felhasználódik, a tisztított vízbe semmilyen maradéka nem kerül be.

A berendezés szerkezetileg ugyanúgy épül fel, mint a vastalanító.

Arzénmentesítők

Magyarországon sok természetes vízben a határértéket meghaladó koncentrációban fordul elő az arzén. Az arzén a mélységi kőzetek összetevőjeként sokfelé jelen van. Ha a víz ilyen rétegeken halad keresztül, az arzéntartalma a biztonságos határérték sokszorosát is elérheti. Az ilyen víz tartós fogyasztása egészségkárosodáshoz vezethet.

Az arzén eltávolítására az igen jó hatásfokkal működő adszorpciós technológiát ajánljuk. A szűrőanyag minden grammja több száz négyzetméternyi felülettel rendelkezik. Ezen a felületen kötődik meg a víz arzéntartalma. A szűrő az arzéntartalmat a határérték alá csökkenti. Az arzén véglegesen megkötődik a szűrőanyagon. A szűrőanyagot a berendezés havonta néhány alkalommal visszamosatja. A kimerült szűrőanyagot ki kell cserélni.

Aktívszenes szűrők

Az ivóvíz ízének, szagának javítására aktívszenes szűrőt lehet használni. Az aktívszén nagyon porózus anyag, egyetlen gramm teljes felülete meghaladhatja az ezer négyzetmétert. Az aktívszénen megkötődik a vezetékes ivóvíz klórtartalma, a kellemetlen ízt vagy szagot okozó szerves anyagok jelentős része, a vízbe esetlegesen bekerülő mezőgazdasági és ipari szerves vegyszerek többsége. Az aktívszénen megszűrt vizet az emberek általában jó ízűnek, kellemesnek találják. A szódavízkészítő üzemekben az aktívszén szűrő elengedhetetlen.

Humuszmentesítő technológiához speciális aktívszenünk van. Ugyancsak aktívszenes szűrőt tartalmaznak egyes ammóniamentesítő technológiák.

Az aktívszénen az egyes kiszűrt anyagok véglegesen megkötődnek. Az aktívszenet ezért nem lehet regenerálni. A szűrőágyat azonban hetente 1-2 alkalommal fel kell lazítani, vissza kell mosni. Ezt a feladatot végzi el az automata vezérlőfej.

A feladattól függően olyan aktívszenet is tudunk biztosítani, amelyen ezüst adalék gátolja a baktériumok esetleges szaporodását.


Membránberendezések

Fordított ozmózis berendezés

A fordított ozmózis berendezés fizikai szűréssel tisztítja meg a vizet. A berendezés egy olyan finomságú szűrőnek tekinthető, ami a kisméretű vízmolekulákat átengedi, de a vízben oldott sókat már visszatartja. A szűrést a fordított ozmózis membrán végzi. A membránok folyamatos üzemben működnek, rajtuk a bejövő víz két részre oszlik. Az átszűrődő tisztított víz a permeátum, a sókban és szennyezőkben feldúsult víz pedig az ún. koncentrátum. A permeátum minősége közelítőleg a desztillált vízével egyezik meg.

Az általunk forgalmazott legkisebb berendezések is napi 1-2 m³ tisztított víz előállítására képesek. A szokásos háztartási fordított ozmózis berendezések egy liter tisztított víz előállításakor hat liter szennyvizet termelnek. Mi az ipari berendezéseket kicsinyítettük le háztartási méretre. Egy liter tisztított víz előállításakor mi csak 0,33 liter szennyvizet termelünk.


Ultraibolya berendezések

Ultraibolya fertőtlenítő berendezés

Az ultraibolya berendezéseket speciálisan az ivóvízben jelen lévő baktériumok, gombák és vírusok megsemmisítésére tervezték. A berendezés higanygőzlámpája nagy hatékonysággal bocsátja ki az UV-C tartományba eső 254 nm-es hullámhosszú ultraibolya fényt. Ez az ultraibolya sugárzás a mikroorganizmusok örökítő anyagában nyelődik el, gerjeszti, és maradandóan károsítja azt.

A készülék tervezésekor különösen figyeltek arra, hogy alacsony energia felhasználás mellett maximális legyen a fertőtlenítési hatásfok.