Főoldal


Berendezések
Háztartási vízkezelés
Ipari vízkezelésIpari vízkezelés

 

Acéltartályos töltetes szűrőberendezések

 

Vastalanító és mechanikai szennyeződéseket eltávolító szűrők:

A vas egy része oldható formában, kétértékű ionként vándorol a felszín alatti vizekkel. Ha a kút ilyen vasas rétegből nyer vizet, akkor a felszínre hozott, levegővel érintkező kútvízben a vas lassan oxidálódik, kiválik. A vízhálózat csöveinek belsejében lerakódó vas-hidroxid üledéken mikroorganizmusok telepszenek meg. Erősebb vízáram, vagy levegő bejutása után a csövekben a vas-hidroxid felkeveredik, a fogyasztási helyeken világosbarna víz folyik, rengeteg panaszt okozva.

 

A vastalanító berendezésre kerülő vízhez oxidálószert kell adagolni. Az oxidáció hatására képződő vas-(III)-hidroxid pelyhek formájában kicsapódik a vízből. A vastalanításhoz ezek után csak egy jó hatásfokú, sok mechanikai szennyezést megkötni képes szűrőre van szükség. A szűrőberendezésben a szennyezés nem a szűrőanyag réteg felületén akad meg, hanem behatol a szemcsék közötti térbe. A szűrőtöltet teljes mennyisége részt vesz a szűrési folyamatban.  

 

Egy adott mennyiségű szennyeződés megkötése után a szűrőanyag telítődik. A berendezés ekkor kikapcsolódik a víztermelésből, automatikus visszamosással és öblítéssel megtisztítja a szűrőanyagot. A tisztítási ciklus után a berendezés ismét üzembe áll.

 

A berendezés részei:

·    Acél szűrőtartály: kívülről festve, belülről vastag, élelmiszeripari műanyaggal bevonva. A tartályon be- kilépő, leeresztő csonkok, búvónyílások vannak. A tartály aljába vízelosztó rendszert szereltek.

·    Szűrőanyag: legtöbbször dán gyártmányú, tengeri üledékből származó mosott, osztályozott kvarchomok. Mechanikai szennyezők jó hatásfokú eltávolítására speciális, vagy többrétegű szűrőanyag is alkalmazható.

·    Szeleprendszer: Pneumatikus vagy elektromos meghajtású automatikus pillangószelepek. A szelepek végzik a víz kormányzását, váltanak az üzemi állapot és a tisztítási ciklus egyes lépései között.

·    PLC vezérlés: Egy külön elektromos vezérlőszekrényben/vezérlődobozban kap helyet a PLC alapú elektronika. Ez az elektronika időzíti a visszamosásokat, végzi el a tisztítási ciklusnak megfelelően a szelepek vezérlését.

 

 

Vas-mangántalanító szűrők:

A vashoz hasonlóan a mangán is gyakori szennyezője a kutak vizének. Kétértékű ionként a vízben jól oldódik. A levegő oxigénjének hatására nagyon lassan fekete mangán-dioxid iszap válik ki a mangántartalmú vizekből. A mangán sokszor a vassal együtt fordul elő.

 

Mangántalanítani azonban sokkal nehezebb, mint vastalanítani. A mangán nehezen oxidálódik még kémiai oxidálószerek hatására is. A mangán kiszűréséhez katalitikus szűrőtöltetre van szükség, amely felgyorsítja a mangán oxidációját, és lehetővé teszi, hogy a keletkező mangán-dioxid a szűrőanyag szemcséinek a felületén váljon ki. Sokféle ilyen szűrőanyag létezik, mindig az adott vízminőség ismeretében kell eldönteni, melyiket alkalmazzuk. A szűrőanyagok egyszerre távolítják el a vízből a vasat és a mangánt is.

 

A vas-mangántalanító szűrő ugyanúgy épül fel, mint a vastalanító szűrő. Az egyetlen különbség a szűrőtöltetben van. Gyakran többrétegű szűrőket alkalmazunk a szűrési hatásfok javítása érdekében.

 

 

Arzénmentesítők:

Magyarországon sok természetes vízben a határértéket meghaladó koncentrációban fordul elő az arzén. Az arzén a mélységi kőzetek összetevőjeként sokfelé jelen van. Ha a víz ilyen rétegeken halad keresztül, az arzéntartalma a biztonságos határérték sokszorosát is elérheti. Az ilyen víz tartós fogyasztása egészségkárosodáshoz vezethet.

Az arzén eltávolítására az igen jó hatásfokkal működő adszorpciós technológiát ajánljuk. A szűrőanyag minden grammja több száz négyzetméternyi felülettel rendelkezik. Ezen a felületen kötődik meg a víz arzéntartalma. A szűrő az arzéntartalmat a határérték alá csökkenti. Az arzén véglegesen megkötődik a szűrőanyagon. A szűrőanyagot a berendezés havonta néhány alkalommal visszamosatja. A kimerült szűrőanyagot ki kell cserélni.

 

 

Aktívszenes szűrők:

Törésponti klórozásos ammóniamentesítéshez, szerves anyagok, peszticidek nyomainak eltávolításához aktívszenes szűrőket használunk. A szűrőanyag granulált aktívszén. Az aktívszén nagyon porózus anyag, egyetlen gramm teljes felülete meghaladhatja az ezer négyzetmétert. Az aktívszénen az egyes kiszűrt anyagok véglegesen megkötődnek. Az aktívszenet ezért nem lehet regenerálni. Egy m3-nyi víz általában 0,5-5 g aktívszenet merít ki.

Az aktívszenes szűrőágyat 1-2 naponta fel kell lazítani, vissza kell mosni.

 

Az acéltartályos aktívszenes szűrőink ugyanolyan felépítésűek, mint a vastalanító szűrőink. A feladattól függően sokféle aktívszén közül lehet kiválasztani a legmegfelelőbbet. A visszamosást a PLC vezérlőelektronika végzi automatikus pillangószelepek közvetítésével.

 

Műanyag tartályos töltetes szűrőberendezések

 

Üvegszálas műanyag tartályos berendezések tömbszelep vezérléssel:

1200 mm-nél kisebb átmérőjű, egyedi szelepes acéltartályos berendezést nem lehet gazdaságosan gyártani. Az ilyen méretű berendezésekhez műanyag tartályokat használunk.

 

A tartályok belseje a vegyszereknek és a szűrőanyag koptatásának ellenálló élelmiszeripari minőségű polietilénből készül. A polietilén tartályra igen erős üvegszálas műanyag réteget tekercselnek, így nyomásálló tartályt kapnak.

 

A töltetes szűrők vezérlését automatikus tömbszeleppel oldjuk meg. A vezérlőszelep egy dugattyú pozíciójának állításával nyitja-zárja az egyes ki- és bemeneteket, így hozva létre az üzemi állapotot, a visszamosási, vagy öblítési szelep állapotot. A szelepet egy könnyen kezelhető mikroprocesszoros elektronika vezérli.

 

Az acéltartályos berendezésekhez hasonlóan, a műanyag tartályos szűrők is lehetnek vastalanítók, vas-mangántalanítók, arzénmentesítő és aktívszenes szűrők.

 

Ioncserélő berendezések

 

Az ioncserélő berendezések működése és felépítése:

A berendezések lehetővé teszik, hogy a kezelendő víz átszűrődjön az ioncserélő anyag szemcséi között. Az ioncserélő anyag megköti a vízben lévő ionok közül azokat, amelyek eltávolítására tervezték. A vízlágyításra használt ioncserélő anyag például a keménységet okozó kalciumot és magnéziumot köti meg. A megkötött ion helyett egy másik iont, esetünkben nátrium iont enged el. Ez az ioncsere. A víz összes iontartalma így nem változik, csak az ionok összetétele lesz más.

 

Egy bizonyos mennyiségű ion kicserélése után az ioncserélő anyag kimerül. A kimerült ioncserélő ágyat regenerálni kell. A regenerálás során a berendezés kimossa a szennyeződéseket, regeneráló vegyszeroldatot szív át a szűrőágyon. A regeneráló oldat legtöbbször konyhasó oldat, amit a berendezés automatikusan el tud készíteni konyhasó tablettából. A regeneráló oldat leszorítja az ioncserélő ágyról a működés során megkötött ionokat, helyüket a regeneráló oldat ionjai foglalják el. A regeneráló oldat maradékát a berendezés alaposan kimossa az ioncserélő ágyból, majd üzembe áll.

 

A berendezés főbb részei:

·    üvegszálas műanyag szűrőtartály

·    vezérlőszelep

·    ioncserélő töltet

·    sóoldó tartály

 

A regenerálásokat indíthatjuk előre beprogramozott időpontban, vagy a felhasznált víz térfogatának mérése alapján. Ezek szerint megkülönböztetünk idővezérelt és térfogatvezérelt regenerálású berendezéseket.

 

A berendezés a regenerálások időtartama alatt nem szolgáltat kezelt vizet. A folyamatos vízszolgáltatás céljára készítünk kétoszlopos, háromoszlopos berendezéseket. Amíg az egyik tartály regenerál, a másik, vagy másik két tartály biztosítja a vizet a felhasználók számára.

 

Vízlágyítók:

Amerikai és belga gyártmányú vezérlőszeleppel kínálunk kiváló minőségű vízlágyító berendezéseket. A berendezések egy, kettő, vagy háromoszloposak, idő-, vagy térfogatvezérelt regenerálásúak.

Berendezéseinket 1 és 150 m3/h között sokféle kapacitással kínáljuk.

 

CR töltetű berendezések:

Különleges töltetű vízlágyító berendezések. A töltet egy lépésben távolítja el a víz keménységét okozó ionokat, a vasat, mangánt, ammóniát, szabályozza a pH-t. Bonyolult vízkezelő technológiai berendezés sort helyettesíthetünk egyetlen CR töltetű lágyítóval. A tölteten kívül a berendezés összes alkatrésze megegyezik egy vízlágyító alkatrészeivel.

 

Nitrátmentesítők:

A víz nitrát tartalma káros az emberek, különösen a csecsemők egészségére. A nitrát speciális ioncserélő anyaggal eltávolítható a vízből. A berendezés ugyanúgy néz ki, mint egy vízlágyító, de a víz keménysége helyett a nitrátot távolítja el.

 

Humuszmentesítők:

A humusz oldható anyagai, a huminsavak sárgásbarnára színezik az ivóvizet. A humuszos víz fertőtlenítésekor rákkeltő anyagok keletkeznek. A huminsavak speciális ioncserélővel eltávolíthatók a vízből. A berendezés csak a töltetében különbözik a vízlágyítótól.

 

Fluoridmentesítők:

A fluorid kis mennyiségben erősíti a fogzománcot, de határérték felett már törékenyebbé teszi a csontokat. A fluoridot különleges töltetű ioncserélő berendezéssel távolítjuk el. A töltet regenerálható.

 

Bórmentesítők:

Speciális ioncserélő anyaggal működő berendezések. A bórmentesítésben elismert szakértőknek számítunk.

 

Kevertágyas teljes sómentesítők:

Összekeverve tartalmazza a savval regenerált kationcserélő és lúggal regenerált anioncserélő gyantát. Nagyon jó hatásfokú sómentesítést tesz lehetővé. A szűrőanyag a felhasználás helyén nem regenerálható. Ha kimerült ki kell cserélni, a kimerült anyagot visszaküldeni regenerálásra. A töltet élettartamát úgy növelhetjük, ha minél kisebb sótartalmú vizet vezetünk rá. Előzetes sómentesítéshez jó választás az RO berendezés.

 

Membránberendezések

 

Fordított ozmózis berendezés:

A fordított ozmózis berendezés fizikai elven választja szét a vizet a benne oldott sóktól. A berendezésben használt membrán egy olyan finom szűrőnek tekinthető, amelyen a kisméretű vízmolekulák még átférnek, de a vízben oldott ionok és nagyobb molekulák már nem. A szűrés 8-15 bar nyomáson történik, a szükséges víznyomást a berendezés saját szivattyúja állítja elő.

 

A membránok folyamatos üzemben működnek, rajtuk a bejövő víz két részre oszlik. Az átszűrődő tisztított víz a permeátum, a sókban és szennyezőkben feldúsult víz pedig az ún. koncentrátum. A permeátum minősége közelítőleg a desztillált vízével egyezik meg.

 

A fordított ozmózis berendezésre olyan víz vezethető, amely nem okoz kiválásokat a membránok felületén. Ez a vízminőség általában előkezeléssel érhető el. Az előkezelést a konkrét vízminőség ismeretében lehet megtervezni.

 

Berendezéseink kapacitása néhány m3/h-tól több száz m3/h-ig terjed. Ugyanazt a kapacitású berendezést nagyon sokféle módon lehet megépíteni. Kifinomult berendezés-tervezői tudásunkkal képesek vagyunk a berendezéseket a vevői igényeknek megfelelően, költség, vízminőség szempontjából optimalizálni.

 

 

Nanoszűrő berendezés:

A nanoszűrő berendezés hasonló módon működik, mint a fordított ozmózis berendezés. A fő különbség az, hogy a nanoszűrő az oldott sók egy részét szelektíven átengedi. Könnyen átjutnak rajta az egyértékű ionok, pl. a nátrium, a klorid és hidrogén-karbonát, de visszatartja a többértékű ionokat, pl. a kalciumot, magnéziumot, szulfátot. Ugyancsak átjutnak rajta a vízmolekulánál valamivel nagyobb, de még kis méretű molekulák is.

Nanoszűrő segítségével gazdaságosan megvalósítható a részleges sótalanítással kapcsolt vízlágyítás.

 

 

Ultraszűrő berendezés:

Az ultraszűrő is szelektíven tartja vissza a vízben lévő anyagokat, de nagyobb méreteket is átenged, mint a nanoszűrő. Átengedi az összes sót, egyszerű szerves vegyületet, de visszatartja a makromolekulákat, lebegő anyagot.

 

A berendezés kombinálható biológiai reaktorral, ahol a biológiai rendszer által termelt anyagok az ultraszűrő kristálytiszta permeátumába kerülnek. Ez a technológia a membrán bioreaktor technológia. Ugyancsak kombinálható a berendezés koagulációs technológiákkal, ahol az igen kis méretű kicsapódó részecskéket kell eltávolítani a vízből.

Ultraszűrővel nagyon sok kellemetlen vízkezelési feladat egyszerűen megoldható, mint például az ipari szennyvizek tisztítása, veszélyes anyagnak számító szennyvizek kezelése, víz újrahasznosítás, RO-tápvíz előkezelés, ivóvíz védelme a bemosódó szennyezésektől.

 

Ultraibolya berendezések

 

Ultraibolya fertőtlenítő berendezés:

Az ultraibolya berendezéseket speciálisan az ivóvízben jelen lévő baktériumok, gombák és vírusok megsemmisítésére tervezték. A berendezés higanygőzlámpája nagy hatékonysággal bocsátja ki az UV-C tartományba eső 254 nm-es hullámhosszú ultraibolya fényt. Ez az ultraibolya sugárzás a mikroorganizmusok örökítő anyagában nyelődik el, gerjeszti, és maradandóan károsítja azt.

A készülék tervezésekor különösen figyeltek arra, hogy alacsony energia felhasználás mellett maximális legyen a fertőtlenítési hatásfok.

 

Adagoló berendezések

 

Mágneses meghajtású adagoló membránszivattyú:

Sokféle vízkezelési feladat megvalósításához vegyszereket kell adagolni a vízbe. Az adagolandóvegyszerek legtöbbször folyadékok.Lehetnek hypó, kálium-permanganát, savak, lúgok, keménységstabilizáló és kondicionáló szerek.

A mágneses membránszivattyú a legmegbízhatóbb vegyszeradagolók egyike. Egy elektromágnes előre-hátra mozgatja a szivattyú vegyszerálló membránját. A folyadék mozgását golyós visszacsapó szelepek irányítják. A szivattyú tartozéka a szívóág lábszeleppel és a nyomóág injektorral.

Az adagolószivattyú hálózati feszültségről üzemel. Többféle modellt kínálunk. Az egyszerűbb modelleken kézzel lehet állítani az adagolási frekvenciát, a bonyolultabb modelleken külső 4-20 mA-es analóg jel, vagy osztható-szorozható vízóraimpulzus is tudja vezérelni az adagolási frekvenciát.