Főoldal


Berendezések
Háztartási vízkezelés
Ipari vízkezelés

Háztartási vízkezelés

 

 

 

Ioncserélő berendezések

 

 

Vízlágyítók:

Amerikai gyártmányú digitális vezérlőszeleppel kínálunk kiváló minőségű vízlágyító berendezéseket.

A berendezések ioncserével távolítják el a víz keménységét okozó kalcium és magnézium ionokat. A berendezés ioncserélő anyaga a használat során kimerül. A berendezés konyhasó tablettából regeneráló oldatot készít, ennek segítségével automatikusan regenerál, azaz visszaállítja az ioncserélő anyag kapacitását. A folyamat sok százszor megismételhető.

 

Idővezérelt kivitel: a felhasználó tudja beállítani a regenerálások időpontját.

Intelligens térfogatvezérelt kivitel: a vízlágyító megtanulja az Ön vízfogyasztási szokásait, és ennek megfelelően végzi a regenerálásokat.

 

A vízkeménység méréséhez tesztet biztosítunk.

 

 

CR töltetű berendezések:

Különleges töltetű vízlágyító berendezések. A töltet egy lépésben távolítja el a víz keménységét okozó ionokat, a vasat, mangánt, ammóniát, szabályozza a pH-t. Bonyolult vízkezelő technológiai berendezés sort helyettesíthetünk egyetlen CR töltetű lágyítóval. A tölteten kívül a berendezés összes alkatrésze megegyezik egy vízlágyító alkatrészeivel.

 

Nitrátmentesítők:

A víz nitrát tartalma káros az emberek, különösen a csecsemők egészségére. A nitrát speciális ioncserélő anyaggal eltávolítható a vízből.

A berendezés ugyanúgy néz ki, mint egy vízlágyító, de a víz keménysége helyett a nitrátot távolítja el. Létezik olyan változat is, amelyik egyszerre végzi a vízlágyítást és a nitrátmentesítést.

 

 

Humuszmentesítők:

A humusz oldható anyagai, a huminsavak sárgásbarnára színezik az ivóvizet. A humuszos víz fertőtlenítésekor rákkeltő anyagok keletkeznek. A huminsavak speciális ioncserélővel eltávolíthatók a vízből. A berendezés csak a töltetében különbözik a háztartási vízlágyítótól.

Töltetes szűrőberendezések

 

Vastalanítók:

A vas egy része oldható formában, kétértékű ionként vándorol a felszín alatti vizekkel. Ha a kút ilyen vasas rétegből nyer vizet, akkor a felszínre hozott, levegővel érintkező kútvízben a vas lassan oxidálódik, kiválik. A képződő sárgásbarna vas-hidroxid megfesti a mosdót, kádat, ruhákat. A csövek belsejében lerakódó vas-hidroxid üledéken mikroorganizmusok telepszenek meg.

 

A vastalanító berendezések gyorsan oxidálják a víz vastartalmát és a képződő vas-hidroxidot kiszűrik. A szennyezés a szűrőtöltet szemcséinek felületén akad meg. A szennyezéssel telítődött szűrőanyagot a berendezés automatikus visszamosással tisztítja meg.

 

A berendezés főbb részei:

·    üvegszálas műanyag szűrőtartály

·    vezérlőszelep

·    szűrőtöltet

 

A vas oxidációjához adagoló berendezés is szükséges.

 

Katalitikus vas- mangántalanítók:

A vas és a mangán gyakran együtt fordul elő a kútvizekben. A felszínre kerülő vízben a vashoz hasonlóan a mangán is oxidálódik. A keletkező igen finom eloszlású mangániszap barnásfekete színnel megfesti a vizet és a vele érintkező felületeket. A mangán oxidációja és kiszűrése komolyabb feladat, mint a vas eltávolítása. Erre a célra katalitikus szűrőanyaggal üzemelő szűrőberendezést használunk. A katalitikus szűrőanyag megköti és oxidálja a mangánt. A keletkező mangán-dioxid iszapot a töltet kiszűri. A berendezés alkalmas az együtt előforduló vas és mangán eltávolítására is.

A vas és mangán oxidációjához a töltetet ivóvízkezelésben használatos oxidálószerekkel regenerálni kell. Folyamatos regenerálás esetén a berendezésre jutó vízbe egy adagolószivattyúval folyamatosan adagoljuk az oxidálószert. Szakaszos regenerálás esetében a szűrőtöltetet mossuk át időszakosan az oxidálószerrel. Az oxidálószer a regenerálásra teljesen felhasználódik, a tisztított vízbe semmilyen maradéka nem kerül be.

A berendezés szerkezetileg ugyanúgy épül fel, mint a vastalanító.

 

 

Arzénmentesítők:

Magyarországon sok természetes vízben a határértéket meghaladó koncentrációban fordul elő az arzén. Az arzén a mélységi kőzetek összetevőjeként sokfelé jelen van. Ha a víz ilyen rétegeken halad keresztül, az arzéntartalma a biztonságos határérték sokszorosát is elérheti. Az ilyen víz tartós fogyasztása egészségkárosodáshoz vezethet.

Az arzén eltávolítására az igen jó hatásfokkal működő adszorpciós technológiát ajánljuk. A szűrőanyag minden grammja több száz négyzetméternyi felülettel rendelkezik. Ezen a felületen kötődik meg a víz arzéntartalma. A szűrő az arzéntartalmat a határérték alá csökkenti. Az arzén véglegesen megkötődik a szűrőanyagon. A szűrőanyagot a berendezés havonta néhány alkalommal visszamosatja. A kimerült szűrőanyagot ki kell cserélni.

 

 

Aktívszenes szűrők:

Az ivóvíz ízének, szagának javítására aktívszenes szűrőt lehet használni. Az aktívszén nagyon porózus anyag, egyetlen gramm teljes felülete meghaladhatja az ezer négyzetmétert. Az aktívszénen megkötődik a vezetékes ivóvíz klórtartalma, a kellemetlen ízt vagy szagot okozó szerves anyagok jelentős része, a vízbe esetlegesen bekerülő mezőgazdasági és ipari szerves vegyszerek többsége. Az aktívszénen megszűrt vizet az emberek általában jó ízűnek, kellemesnek találják. A szódavízkészítő üzemekben az aktívszén szűrő elengedhetetlen.

Az aktívszénen az egyes kiszűrt anyagok véglegesen megkötődnek. Az aktívszenet ezért nem lehet regenerálni. A szűrőágyat azonban hetente 1-2 alkalommal fel kell lazítani, vissza kell mosni. Ezt a feladatot végzi el az automata vezérlőfej.

A feladattól függően olyan aktívszenet is tudunk biztosítani, amelyen ezüst adalék gátolja a baktériumok esetleges szaporodását.

 

 

 

Membránberendezések

 

Fordított ozmózis berendezés:

A fordított ozmózis berendezés fizikai szűréssel tisztítja meg a vizet. A berendezés egy olyan finomságú szűrőnek tekinthető, ami a kis méretű vízmolekulákat átengedi, de a vízben oldott sókat már visszatartja. A szűrést a fordított ozmózis membrán végzi. A membránok folyamatos üzemben működnek, rajtuk a bejövő víz két részre oszlik. Az átszűrődő tisztított víz a permeátum, a sókban és szennyezőkben feldúsult víz pedig az ún. koncentrátum. A permeátum minősége közelítőleg a desztillált vízével egyezik meg.

Az általunk forgalmazott legkisebb berendezések is napi 1-2 m3 tisztított víz előállítására képesek.

 

 

 

Ultraibolya berendezések

 

Ultraibolya fertőtlenítő berendezés:

Az ultraibolya berendezéseket speciálisan az ivóvízben jelen lévő baktériumok, gombák és vírusok megsemmisítésére tervezték. A berendezés higanygőzlámpája nagy hatékonysággal bocsátja ki az UV-C tartományba eső 254 nm-es hullámhosszú ultraibolya fényt. Ez az ultraibolya sugárzás a mikroorganizmusok örökítő anyagában nyelődik el, gerjeszti, és maradandóan károsítja azt.

A készülék tervezésekor különösen figyeltek arra, hogy alacsony energia felhasználás mellett maximális legyen a fertőtlenítési hatásfok.